گزارشی از آغوش های خالی از فرزند

کم فرزندی و آینده ای تاریک /بهشتی که برهوت می شود

شناسهٔ خبر: 453B679F -
معاون سیاسی امنیتی استاندار آذربایجان غربی با اظهار تاسف از اینکه بر اساس آمار با کاهش زاد و ولد در استان روبرو هستیم، گفت: اگر این روند ادامه یابد در 30 سال آینده با مشکلات و چالش‌های اساسی روبرو شده و بنابراین بایدسیاست‌های جمعیتی مدنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی اجرایی شده و فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه توسط دستگاه‌ها، نهادها و رسانه ملی صورت گیرد.

به گزارش زنان بیدار پدیده کم فرزندی امری است که این روزها در بسیاری از خانواده ها دیده می‌شود این در حالی است که اغلب والدین از تبعات هشدار دهنده آن برای خانواده و جامعه غافل بوده و آن را انتخاب می‌کنند.

یکی از پدیده هایی که جامعه امروز با آن دسته و پنجه نرم می کند، موضوع کم فرزندآوری یا بی فرزندی است. امری که به عقیده کارشناسان با پیروی مردم از یک سبک زندگی نه چندان درست، در خانواده ها رخنه کرده است. در سال های اخیر در میان بسیاری از زوج های جوان اطرافمان نیز تمایل به بی فرزندی یا بسنده کردن به یک فرزند را مشاهده کرده همیشه هم تعدادی جمله تکراری را به عنوان بهانه شنیده ایم.

داشتن مشغله های فراوان، ادامه تحصیل، حفظ موقعیت شغلی، فعالیت های متنوع، کمبود وقت و مشکلات اقتصادی ازجمله مواردی است که معمولا زوج های جوان خود را با آن قانع کرده و پدیده کم فرزندی یا بی فرزندی را رقم می زنند. اما اگر به برخی تبعات این موضوع که حتی می تواند برای والدین ترسناک هم باشد توجه شود، بهانه های والدین نیز رنگ باخته و تصمیمشان برای انتخاب کم فرزندی تغییر خواهد کرد.

در این زمینه کارشناسان معتقدند یکی از راهکارهای مدیریت شرایط و جلوگیری از بروز چالش پیری جمعیت ایجاد انگیزه ازدواج برای جوانان و تشویق فرزند آوری آنهاست که شاید مهم‌ترین نکته حمایت اقتصادی و معیشتی خانواده‌هاست.

براساس آمار با کاهش زاد و ولد در استان روبه‌رو هستیم

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان‌غربی یکی از دغدغه‌های دولت ابراهیم رئیسی را بحث جوانان عنوان کرد و اظهار داشت: همواره مباحث مربوط به ازدواج، اشتغال، تحصیل و مسکن جوانان از اولویت‌های کاری بوده و تلاش دستگاه‌های اجرایی در این خصوص ضروری است.

رضا ابراهیمی با اظهار تاسف از اینکه بر اساس آمار با کاهش زاد و ولد در استان روبرو هستیم، گفت: اگر این روند ادامه یابد در 30 سال آینده با مشکلات و چالش‌های اساسی روبرو شده و بنابراین بایدسیاست‌های جمعیتی مدنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی اجرایی شده و فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه توسط دستگاه‌ها، نهادها و رسانه ملی صورت گیرد.
 

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان‌غربی با اشاره بر پدیده کم فرزندی و تک فرزندی افزود: درگذشته فرزند آوری به عنوان یک سرمایه اقتصادی، معنوی و عاطفی برای خانواده محسوب می شد، اما در حال حاضر با تغییر نگرش ها و ایجاد ایده های مشترک با جوامع دیگر، فرزندآوری نه تنها سرمایه محسوب نشده بلکه فرزندان خود به عنوان قطب جذب سرمایه ها به شمار می روند.

وی تغییر سبک زندگی ها به سوی رفاه طلبی و تامین تمامی خدمات لازم برای فرزندان را یکی از علل بروز کم فرزندی خواند و تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر خانواده ها تلاش می کنند تا بهترین خدمات روز را به فرزندان خود ارائه داده و تمامی نیازهای مادی آن ها را برآورده کنند که با توجه به شرایط اقتصادی موجود، این امر موجب فشار به والدین و صرف نظر کردن از تولد فرزندان بیش تر می شود.

وی افزود: در واقع تنهایی والدین در آینده و به دنبال آن کاهش روابط و افسردگی ازجمله تبعات کم فرزندآوری یا بی فرزندی است که متاسفانه امروزه زوجین جوان به پیامدهای آن توجه نکرده و با مطرح کردن مسائل اقتصادی از آوردن فرزند خودداری می کنند.

آگاه سازی زوجین نسبت به تبعات کم فرزندی، راه تغییر الگوی فرزندآوری

حسن سطوت روانشناس ارومیه ای نیز در رابطه با مسئله کم فرزندی اظهارکرد: در حال حاضر مسائل اقتصادی و تفکر موجود در خانواده ها مبنی بر داشتن فرزند کم تر و ارائه تمامی خدمات جانبی به فرزندان، مهم ترین دلایل کم فرزندی محسوب می شود.

این روانشناس با اشاره بر افزایش روحیه رفاه طلبی که موجب کم فرزندآوری شده، عنوان کرد: متاسفانه امروزه جوانان ترجیح می دهند به تحصیل، پیشرفت و بهره وری شخصی خود از زندگی پرداخته و کم تر وارد چرخه فرزندآوری می شوند.

وی با بیان اینکه با توجه به گسترش بهداشت عمومی و امید به زندگی شاهد دوران پیری طولانی در جامعه هستیم، توضیح داد: یکی از راه هایی که می توان سبک زندگی خانواده‌ها را تغییر و آن ها را ترغیب به فرزندآوری کرد، آگاه سازی والدین از پیری طولانی مدت و عدم وجود حمایت های مادی و معنوی در آن دوران به دلیل نبود فرزند یا تعداد کم فرزندان خواهد بود. می توان از طریق آموزشهای قبل، بعد و حین ازدواج و رسانه ها، خانواده ها را نسبت به تبعات تک فرزندی آگاه کرده و موجب تغییر سبک زندگی فعلی و تمایل زوج ها به فرزندآوری شد.

شرایط اقتصادی مهم ترین مانع فرزندآوری نیست

امام جمعه اهل سنت ارومیه نیزدر گفت و گو با پایگاه خبری زنان بیدار در این خصوص بیان کرد: برخلاف تصور عمومی جامعه که گمان می کنند مشکلات اقتصادی اصلی ترین و اولین مانع فرزندآوری است، پژوهش های بین المللی و ملی حاکی از آن است که اصلی ترین متغیر موثر در الگوی فرزندآوری خانواده ها سبک زندگی و نوع نگرش به خانواده است.

ماموستا مامد کلشی‌نژاد با تأکید بر اینکه مشکلات و مسائل مالی علت کم‌رغبتی برخی مردم نسبت به فرزندآوری نیست، گفت: تغییر فرهنگ مردم درباره این موضوع را خواستار شد.

ماموستا مامد کلشی‌نژاد افزود: "فقر" و "نداری" عامل اصلی کاهش تمایل مردم به فرزندآوری نیست و باید ریشه این مهم را در جای دیگر جست‌وجو کرد.

وی با اشاره به تأکیدات آیات و روایات در دین مبین اسلام به موضوع فرزندآوری افزود: خداوند تضمین کرده که روزی‌رسان همه موجودات است و این موضوع در قرآن نیز در آیاتی مورد تأکید قرار گرفته است.

ماموستا کلشی نزاد با بیان اینکه در موضوع کاهش فرزندآوری و جمعیت امروز با مسائل فرهنگی روبه‌رو هستیم، عنوان کرد: امروز فرهنگ‌هایی مانند تجملات و هزینه‌های تشریفاتی و نابه‌جا به‌عنوان سوغات فرهنگ غرب، سبب تردید بسیاری از خانواده‌ها برای فرزندآوری شده است.

مردم باید به خطرات کاهش جمعیت واقف باشند

نماینده مردم آذربایجان‌غربی در مجلس خبرگان رهبری نیز با اظهار تاسف از آمارهای نگران‌کننده کاهش جمعیت و بالا بودن مرگ و میر اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در سالیان اخیر نسبت به مقوله کاهش جمعیت و پیری آن اظهار نگرانی کرده‌اند

حجت‌الاسلام جواد مجتهدشبستری با تاکید بر اینکه دولت و مجلس باید توجه بسیاری به مقوله جمعیت داشته باشند گفت: این مهم نیز نیازمند کار فرهنگی است تا مردم نیز به خطرات موضوع پیری جمعیت و کاهش جمعیت جوان واقف شوند.

نظر مردم ارومیه
افسانه صدقی بانوی 29 ساله‌ ارومیه ای در مورد فرزندآوری گفت: با وجود اینکه سال‌ها است از ازدواج من و همسرم گذشته، اما به خاطر مشکلات اقتصادی و فشاری که متحمل می‌شویم، هیچ کدام رغبت و به تعبیری اعصاب بچه‌داری و فرزندآوری را نداشته و ترجیح می‌دهیم که بدون فرزند به زندگی خود ادامه دهیم.

عرفان سهیلی دارای یک فرزند 9 ماهه‌ای است که از هم اکنون با قاطعیت از تک‌فرزندی صحبت می‌کند، وی اظهار می‌کند: من در یکی از واحدهای تولیدی مشغول به کار بوده و به سختی می‌توانم هزینه‌های خانواده‌ را تامین کنم، چون فقط اگر بخواهم هزینه پوشک بچه را محاسبه کنم، ماهانه 2 میلیون تومان برای این مسئله هزینه می‌کنم.

وی می‌افزاید: بنابراین من و همسرم، دیگر به فرزند دوم فکر نمی‌کنیم و اگر بتوانیم هزینه این تک فرزند خود و نیز هزینه خورد و خوراکمان را تامین کنیم کار بسیار بزرگی را انجام داده‌ایم.

محمدقاسمیان جوان 39 ساله و مجرد ارومیه‌ای گفت: من در سال گذشته قصد ازدواج داشته اما متاسفانه پول پیش و کرایه مسکن به اندازه‌ای افزایش یافته بود که نتوانستم در محله متوسط شهر خانه‌ای اجازه کرده و تشکیل خانواده دهم و امسال نیز متاسفانه این اجازه‌ها از سال گذشته افزایش بیشتری داشته است و بنابراین مسئولان باید فکری به حال جوانان کند.

ارتباط دادن کاهش فرزندآوری به مسائل معیشتی و اقتصادی، آدرس غلط دادن به مردم است؛ البته این به این معنا نیست که به وضعیت معیشتی افراد نیز بی‌توجه باشیم و آن را بی‌تأثیر بدانیم اما مسائل فرهنگی بسیار بیشتر از مشکلات اقتصادی در افزایش تمایل به فرزندآوری دخیل است یعنی انگاره‌های ذهنی زوجین در این باره دچار اشکال است که دچار کاهش جمعیت شده‌ایم.

​​​​​​​​​​​​​​

 

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
5 + 5 =