به گزارش زنان بیدار ،همواره بین کسانی که مادر را صاحباختیار و تصمیمگیر در به دنیا آمدن یا نیامدن کودک میدانند با کسانی که این کار را از نظر شرعی و علمی رد میکنند و حق حیات برای هر بچهای قائل هستنداختلاف نظر وجود داشته است.
همه چیز به یک انتخاب بستگی داردکه آیا به موجودی که خلق شده اجازه رشد، به دنیا آمدن و فرصت زندگی در این دنیا را بدهیم و یا به این خاطر که قدرت بیشتری از او داریم برای از بین بردنش تصمیم بگیریم.
بارداری ناخواسته، بارداری در شرایط مالی بد، بارداری در یک زندگی ناموفق زناشویی و دلایل دیگر برای نخواستن یک بچه، اتفاقی است که ممکن است در زندگی هر زوجی بیفتد. اعتقاد، سن، تحصیلات، نوع نگاه به زندگی و هزاران مسئله دیگر هم عواملی هستند که زوجین بر اساس آن برای یک نطفه بسته شده، تصمیمگیری میکنند.
آمار وزارت بهداشت ایران میگوید سالانه حدود 42میلیون سقط عمدی در جهان رخ میدهد. از سال 1385 آمار سقط جهانی روبه افزایش بوده است. با این تفاوت که در کشورهای توسعهیافته این سیر نزولی بوده است اما در کشورهای در حال توسعه ( آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین) شاخص سقط عمدی با افزایش روبهرو بوده است.
در ایران اگرچه به دلیل غیرقانونی و غیرشرعی بودن سقط، اطلاعات رسمی موجود فقط به سقطهای قانونی (سقط با مجوز و به دلایل پزشکی) منحصر میشود اما گزارشهایی از تعداد بالای سقطهای غیرقانونی و احتمالا ناایمن هم وجود دارد. بخشی از عوارض این اقدام، مشکلات پزشکی است که درصد ابتلای آن برای زنی که سقط غیرقانونی انجام میدهد بسیار بالاست، اما بخش کمتر گفته شده ماجرا، عوارض روحی و روانی سقط است که دامنه آن تا خانواده هم میرسد. پژوهشها نشان میدهد حتی وقتی ظاهر یک سقط خودبه خود با سقط عمدی یکسان است، عوارض روحی و روانی آن برای یک زن و خانواده کاملا متفاوت است.
مشکلات روانی
مطالعه ای 5ساله که در سایت « BMC Medicine» منتشر شده میزان الگوی نرمال سلامت روانی افراد را قبل و بعد از این دو مدل سقط بررسی کرده است. چهل زن که سقط خودبه خودی را تجربه کردهاند و هشتاد زن که تجربه سقط عمدی داشتهاند در بیمارستان مرکزی «بوسکرود نروژ» مورد مصاحبه قرار گرفتند. همه این زنها، ده روز، شش ماه، دوسال و پنج سال بعد از سقط به سوالات یک پرسشنامه پاسخ دادند.
نتیجه این تحقیق نشان داد زنانی که دچار سقط خودبه خودی میشوند بیشتر امکان ابتلا به مشکلات روحی و روانی را دارند اما این مشکلات کوتاهمدت است و از شش ماه تجاوز نمیکند. درحالی که زنانی که مرتکب سقط عمدی میشوند از اختلالات روانی که بین دو تا پنج سال طول میکشد رنج میبرند. همچنین زنان دسته دوم بیشتر از سایر زنان به صورت کلی دچار انواع اختلالات روانی میشوند
اختلال خواب و کابوس
مقاله «تجربیات سقط» میگوید که «اختلال خواب» از مهمترین مشکلات زنان پس از سقط خودخواسته است. زنی 22ساله گزارش کرده است که روح کودکم را هرشب حس میکنم که به سمت من میآید. در بعضی خوابهایم کودک را در بزرگسالی میبینم.
در کتاب «سقط، فقدان و بازیابی» نویسنده، کابوسهایش را اینطور توصیف میکند که میبیند فرزندش در آب غرق میشود. یا اینکه مجبور است او را در آتش بیاندازد و به این خاطر از او عذرخواهی میکند.
عواقب جبران ناپذیر سقط عمدی
دکتر راضیه خوش فطرت متخصص زنان و زایمان در ارومیه در رابطه با عواقب سقط جنین به خبرنگار زنان بیدارگفت: سقط جنین عمدی به سلامت جسمی و روانی مادر آسیب جدی میرساند .
وی افزود: رحم، اندام بسیار آسیبپذیری است و هر گونه دستکاری در آن به منظور سقط جنین، ممکن است منجر به عوارض جدی و حتی مرگ مادر شود.
خوش فطرت بیان کرد: در برخی موارد بارداری قبل از ۲۲ هفتگی خاتمه پیدا میکند و جنین سقط میشود. گاهی جنین خودبهخود و بر اثر عوامل گوناگون ژنتیکی یا محیطی سقط میشود. لکهبینی، خونریزی و درد شکمی در دوران بارداری، مهمترین علائم تهدید به سقط یا سقط جنین است؛ بنابراین زن بارداری که در این دوران دچار چنین علائمی شود، باید به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت یا مرکز درمانی مراجعه کند.
وی افزود: در برخی موارد، سقط به دلایل پزشکی مرتبط با سلامت مادر یا معلولیت شدید جنین و با تأیید پزشکی قانونی اتفاق میافتد؛ گاهی نیز جنین به طور عمدی سقط میشود و در واقع سقط جنایی (غیرقانونی) اتفاق میافتد که از نظر شرعی حرام و ممنوع است.
متخصص زنان و زایمان در ارومیه گفت: سقط عمدی به سلامت جسمی و روانی مادر آسیب جدی میرساند. باید توجه شود رحم، اندام بسیار آسیبپذیری است و هرگونه دستکاری در آن به شکل دارویی اعم از گیاهی یا شیمیایی یا فیزیکی مانند وارد کردن ضربات بیرونی و درونی به منظور سقط جنین، ممکن است منجر به عوارض جدی و حتی مرگ مادر شود.
وی افزود: افت کیفیت زندگی و روابط زناشویی و جنسی در زنان با تجربه سقط عمدی، اختلالات خواب، رویاهای حاوی مضامین مربوط به زنده بودن فرزند، رویاهای تکراری اضطرابزا، هجوم ذهنی خاطرات سقط، اختلالات عصبی، بستری روانپزشکی در سه ماه اول پس از سقط جنین، احساس ترس، ناراحتی، سردرگمی، اضطراب، اختلالات خلقی از جمله افسردگی و احتمال بالاتر سوءمصرف مواد، انواع اختلالات اضطرابی و فوبیاها و احساس مشارکت در گناه و شرمساری برخی از عوارض روانشناسی سقط عمدی است.
چند تجربه از عواقب غیرقابل جبران "سقط جنین"
دکتر حمید اصغرزاده مجد آذر متخصص داخلی ارومیه در این رابطه با خبرنگار زنان بیدار گفت: طی سالها طبابت خود، بارها شاهد مراجعه بیمارانی بودهام که عمداً یا حتی بهتوصیه پزشک دست به "سقط جنین" زدهاند و بعد از آن با هجوم انواع بیماریهای جسمی و روحی مواجه شدهاند...
وی افزود: یکی از بیمارانم، پیرزن 80سالهای است که میگوید "بهعلت ویار شدید دست به سقط زدم و الأن 40 سال است که سردرد و بیخوابی دارم و به هیچ درمانی پاسخ نمیدهد".
اصغرزاده بیان کرد: مورد ذیل هم آخرین بیماری است که مراجعه کرده است؛
خانمی 40ساله به مطب آمد و گفت "دچار استرس و غصه زیادی شدهام، بسیار عصبی هستم، بیخوابی و کابوس امانم را بریده و دیسک گردن و کمر هم مزید بر علت شده است".
گفتم: "از چهزمان دچار این حالتها شدهای؟"، گفت "بعد از سقط جنین"!
گفتم: "دلیل سقط جنین چه بود؟".
گفت: "فیبروم داشتم و دکتر گفت «باید سقط کنی»!"
گفتم: "بهدلیل فیبروم؟! آنوقت شما در مورد لزوم این کار فکر نکردی؟ برای مشورت بهسراغ پزشک دیگری نرفتی که متعهد هم باشد؟".
پروندهاش را دیدم؛ خرداد امسال هم نزد من آمده بود و متأسفانه توصیههای همان موقع مرا هم اجرا نکرده بود.
بهراستی چه رابطهای میان سقط جنین و مشکلات اعصاب و روان و پریشانی ذهن وجود دارد؟! توصیه کلی من به این قبیل بیماران این است که قبل از اقدامات درمانی، توبه کنند؛ خیلی از بیماریها، عقوبت عمل فرد است و آمرزش الهی شرط شفا یافتن است.
یکی از معارفی که از آن غفلت شده است، ارتباط بین اعمال انسان و بیماریهایی است که در بدن او پدیدار میگردند که از آن به «عقوبت» یاد میشود؛ امام صادق علیه السلام مىفرمایند: «ان المرضی علی وجوه شتی: مرض البلوی و مرض العقوبة و مرض جعل علت للفناء» یعنی: «بیماری بر چند گونه است: بیماری امتحان، بیماری عقوبت و بیماریای که علت مرگ قرار داده شده است».
بیماری عقوبت، کیفری است که بر اثر جرم به انسان وارد میشود و جهت رفع آن نیز باید علت را بهدرستی شناسایی کرد.
خداوند متعال در قرآن کریم تصریح میفرماید: «وَ مَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِیبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَیْدِیكُمْ و َیَعْفُو عَن كَثِیر» یعنی: «و هر مصیبتى به شما برسد بهسبب دستاورد خود شماست و [خدا] از بسیارى [گناهان] درمیگذرد».
امام علی علیه السلام در تفسیر این آیه میفرماید: «از گناهان اجتناب کنید که تمام بلاها و کمبود روزی بهواسطۀ گناه است حتی خراش برداشتن بدن و زمین خوردن و مصیبت دیدن زیرا خداوند متعال میفرماید: و َمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِیبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَیْدِیكُمْ»
ارسال نظر