به گزارش زنان بیدار ،امسال نوسان نرخ ارز و عدم مدیریت به هنگام بازار نوشت افزار و لوازمالتحریر توسط نهادهای متولی موجب شده که این کالاها هم از گرانیها بی رویه و فراتر از انتظار مستثنا نشود و با توجه به قیمتهای موجود در بازار نرخ لوازمالتحریر مورد نیاز دانش آموزان در بازار نسبت به سال گذشته افزایش سر سام آوری داشته باشد.
شهریور ماه هرسال با نزدیک شدن به آستانه سال تحصیلی جدید بازار خرید نوشت افزار و ملزومات مدرسه گرم شده و دانش آموزان به همراه والدین خود روانه بازار میشوند تا نوشت افزار مورد نیازشان را تهیه کنند.
اما امسال با توجه به گرانیهای موجود و کاهش توان اقتصادی مردم، بازار لوازمالتحریر ارومیه همچون گذشته گرم نیست و شلوغی سالهای قبل در بازار و خیابانها مشاهده نمیشود و خانوادهها در برهوت رسیدگی مسئولان در تجارت بی حساب و کتابی به نام نوشت افزار، کیف، کفش و لباس فرم گرفتار شدهاند.
فروش لوازم التحریر لاکچری ممنوع است/ 3 برابر شدن قیمت لوازم التحریر
این روزها به دلیل افزایش تقاضا و تصور مردم مبنی بر گرانتر شدن نوشتافزار در روزهای منتهی به مهر، چرخه قیمتگذاری این محصولات با مشکل مواجه شده است و والدین و خیرین از الآن به فکر خرید افتادهاند تا بی مهری گرانی چند برابری و فروشهای بی نظارت اواخر شهریور شامل حالشان نشود.
افزایش قیمت در تمام اقلام و ملزومات تحصیل اعم از کیف، کفش، لباس فرم نمود دارد و نوشت افزار از این قاعده مستثنا نیست و قیمت تمام لوازم نوشتاری به طور میانگین افزایش 80درصدی داشته است.
امسال کاهش قدرت خرید فرصت خرید لوازم مورد نیاز تحصیل با کیفیت و بر اساس سلیقه را از خانوادهها گرفته است و اکثر خانوادهها بنا را به خرید جنس ارزان میدهند.
تب گرانی در بازار نوشت افزار ارومیه
رصد بازار نشان میدهد امسال خانوادهها برای خرید یک کولهپشتی با نوشتافزار و وسایل داخل آن و خرید یک جفت کفش باید حدود ۳ میلیون تومان هزینه کنند.
طبق محاسبات ما، خرید نوشتافزار برای هر دانشآموز مقطع ابتدایی ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان هزینه دربرداشت. امسال اما قیمت نوشتافزار پا به پای تورم بالا رفته است. بهطوری که خرید ۵ عدد دفتر مشق ساده، ۲ عدد دفتر نقاشی، ۲ عدد مداد مشکی، ۲ عدد مداد قرمز، مدادرنگی ۱۲ رنگ، ۲ عدد پاککن کوچک، تراش، خطکش، چسب نواری و ماتیکی و کاغذ رنگی برای کاردستی و جامدادی بیشتر از یک میلیون تومان تمام میشود.
خاطرنشان میشود نوشتافزار لوکس و فانتزی و وسایل کمکآموزشی در این گزارش جایی ندارد.
قیمت دفتر مشق ۶۰ برگ ساده در بازار حدود ۳۰ هزار تومان و نوع سیمی ساده آن ۴۰ تا ۶۸ هزار تومان است. قیمت دفتر ۸۰ برگ هم بین ۵۰ هزار تا ۷۰ هزار تومان است. بر این اساس، خانوادهها برای خرید ۵ عدد دفتر ساده باید حدود ۲۵۰ هزار تومان هزینه کنند. پک ۵ عددی دفتر ۱۰۰ برگ سیمی هم حدود ۳۷۰ هزار تومان است.
دفتر نقاشی ۴۰ تا ۶۰ برگ مناسب مقطع ابتدایی به قیمت ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان در بازار فروخته میشود. دفترهای نقاشی با تعداد برگه بیشتر و از نوع فانتزی قیمت بسیار بالاتری دارند. به قیمت ۱۰۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان هم در بازار موجود هستند.
دفتر کلاسوری گزینه خوبی برای خرید مدرسه است. چرا که امکان کم و زیاد کردن برگه را دارد. در حالی که سال گذشته، قیمت دفترهای کلاسوری از ۶۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و قیمت بسته برگههای یدکی هم بین ۲۰ هزار تا ۵۰ هزار تومان بود. اما امسال دفتر کلاسوری مناسب مدرسه زیر ۱۵۰ هزار تومان در بازار وجود ندارد. قیمتها بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است. یدک دفتر کلاسوری هم از ۴۵ هزار تا ۸۰ هزار تومان موجود است.
قیمت هر عدد مداد مشکی بین ۷ تا ۱۸ هزار تومان است. قیمت یک بسته ۱۲ عددی مداد مشکی در بازار هم با توجه به کیفیت و برند مداد بین ۷۰ تا ۱۵۶ هزار تومان است. مداد قرمز هم از ۱۰ هزار تا ۱۶ هزار تومان موجود است. قیمت بسته ۱۲ عددی آن از ۷۵ هزار تا ۱۹۲ هزار تومان میشود.
قیمت مداد نوکی هم که تنوع بسیار زیادی دارد. بین ۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار تومان است. شما با ۱۲۰ هزار تومان میتوانید یک مداد نوکی خوب بخرید. نوک مداد نوکی هم بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان است.
پاککن ساده از ۱۰ هزار تا ۳۰ هزار تومان و پاککن با کیفیت بالاتر و ابعاد بزرگتر تا ۱۳۰ هزار تومان هم قیمت دارد. تراش ساده هم ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان است. قیمت تراشهای مخزندار بالاتر است. نوع ساده تراش مخزندار حدود ۵۰ تا ۷۵ هزار تومان است.
جامدادی سادهای که دانشآموز مقطع ابتدایی بتواند نوشتافزار خود را در آن بگذارد بالای ۱۵۰ هزار تومان قیمت دارد.
سودابه میر داوودی خانـمی که مادر دو نوجوانِ 9 و 13 ساله است و سرپرستی خانواده را به عهده دارد، یکی از اولین کسانی است که به خبرنگار زنان بیدار درباره گرانیِ لوازم تحـریر میگوید: به دلیل گرانی لوازم تحریر، فقط توانستم برای دخترم، یک کیف و مقداری وسیله بخــرم و پسرم را با وعده و وعید متقاعد کردم که بهجز تعدادی دفتر از وسایلِ سالهای قبلش استفاده کنــد.
وی میافزاید: آن دو دفتر هم برای این بود که ذوق و شوقش برای خرید لوازم تحریر در سال تحصیلی جدید، جواب گرفته باشد، لوازم نوشتاری یک کالای ضروری است که که ناچار به خریدش هستیم به ویژه خودکار و مداد و دفتر که پس از یک دوره مصرف تمام میشوند و باید دوباره نسبت به تهیه آنها اقدام کرد.
رضا خلیلی، پدر یکی از دانش آموزان با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش گرانی و تورم در تمامی اجناس میگوید: با این اوصاف و وضعیت قیمتها وسعم به خرید اقلام جدید نمیرسد و مجبورم دخترم را با کوله وصلهدار راهی مدرسه کنم.
مریم ایلخانی خانم دیگری که به همراه دو فرزندش برای گشت و گذار در مغازههای لوازم تحریر و پرس و جوی قیمتها آمده، میگویــد: امروز به این دلیل که پول کافی نداشتم، فقط چرخیدیم و وسایل را قیمت کردیــم و تنها دو دفتر خریدم که روی هم 260هزار تومان شد.
وی میافزاید: درحالیکه توان اقتصادیِ قشر متوسط، کمتر شده و پس اندازمان آب رفته و فشارهای مالی روز به روز تشدید تر و بحرانیتر میشود افزایش بی سابقه نوشت افزار و وسائل تحصیل دغدغه خانوادهها را دو چندان کرده است.
در جست و جوی نوشت افزار ارزان قیمت
شکوفه محمودی مدیر عامل موسسه لبخند دانش آموزان سرزمینم در این باره به خبرنگار زنان بیدار میگوید: همه ساله در شهریورماه و در آستانه بازگشایی مدارس، کسب و کار اصناف مختلف مانند نوشتافزارفروشیهارونق میگیرد و تکاپوی مردم نیز دیدنی است، اما امسال شرایط به گونهای دیگر رقم خورده و وضعیت پیش آمده ناشی از تحریمها و سوء استفاده از التهابات بازار موجب گرانی سرسام آوری شده که بیش از دیگر سالها مردم ارومیه را به سختی و مشقت انداخته است.
وی میافزاید: در حالی که در سال گذشته، میتوانستیم با 150 هزار تومان یک بسته کامل در سطح متوسط از نوشتافزار خرید کنیم امسال باید همان بسته را باید با صرف هزینه حداقل 150000هزار تومان خریداری کرد.
محمودی بیان میکند: قیمت انواع نوشتافزار امسال متأثر از شرایط حاکم بر بازار، با افزایش نسبی روبهرو شده و انواع نوشتافزار تولید داخل یا وارداتی با قیمتی بهمراتب بیشتر از سالهای گذشته به مصرفکنندگان عرضه میشود و این در حالی است که نه تنها شرایط درآمدی و معیشت مردم بهتر از قبل نشده بلکه به مراتب بسیار پایینتر از سالهای گذشته است.
مدیرعامل موسسه لبخند دانش آموزان سرزمینم میگوید: در میان خانوادههایی که یک یا چند دانش آموز آنها در مدارس مشغول به تحصیل هستند این مسئله نمود بیشتری پیدا میکند، میتوان با واردشدن به یک فروشگاه نوشت افزار و با اولین قیمت گرفتن از فروشنده متوجه افزایش بی رویه و بی حساب این کالاهای که جزو ضروریات هر دانش آموزی است شد و این یک واقعیت است که خانوادهها ناگزیر از خرید چنین اقلامی برای آینده سازانشان هستند.
محمودی بیان میکند: اگر گرانیهای لباس و کیف و کفش و سرویس مدارس را هم به این مسئله افزایش قیمت نوشت افزار اضافه کرد میتوان به خوبی دریافت که یک خانواده اگر حتی یک دانش آموز در مدرسه داشته باشد تا چه اندازه باید سختی بکشد تا وسایل مورد نیاز تحصیل فرزندش را فراهم آورد.
وی تصریح میکند: در بازاری که همه چیز در شکل و رنگهای مختلف موجود است، کوچک ترها بیشتر به سراغ اجناس رنگارنگ میروند، اما بزرگترها با احتیاط بیشتری به سراغ اجناس رفته، قیمتها را بالا و پایین میکنند و در نهایت به سادهترینها و ارزانترینها رضایت میدهند.
علی احمدی پدر دو دانش آموز در مقطع ابتدایی میگوید: شعار حمایت از تولید ملی در این وضعیت بازار عملی نمیشود، کاغذ دفاتر تولید داخل، خارجی است، جلدهایشان هم خارجی است و تنها چاپشان در داخل کشور انجام میشود 90 درصد بازار مداد، خودکار و مداد رنگی موجود در بازار هم در دست تولیدات خارجی و چینی است.
احمدی میافزاید: با این اوصاف، قیمت کالاهای ایرانی از مشابه خارجی آن در بازار گرانتر است و به نظر نمیرسد معدود کالاهای ایرانی تولید داخل با توجه به قیمت بالایی که دارند، شانسی برای قرار گرفتن در سبد خرید خانوادهها پیدا کنند و با وجود عرق ملی و علیرغم میل باطنی ناچار به خریداری اجناس چینی میشویم.
افزایش80درصدی قیمت نوشت افزار در ارومیه
رئیس اتحادیه نوشتافزار فروشیهای ارومیه میگوید: 700 نوشتافزار فروش مجاز در شهر ارومیه فعال هستند که بیشترین کسب درآمدشان در شهریور و مهر است.
حسین سلیمی با اشاره به افزایش80 درصدی قیمت نوشتافزارمی افزاید: گرانی لوازم تحریر از یک سو و دستفروشانی که از اواسط تابستان بساط لوازم تحریر در خیابانها پهن میکنند از سوی دیگر باعث دامن زدن به کاهش درآمد نوشتافزار فروشیهای مجاز میشوند
سلیمی بیان میکند: تعداد نوشتافزار فروشیهای مجاز موجود در شهر پاسخگوی تمامی نیازهای مردم است و نهادهای مرتبط از جمله شهرداری باید برای ساماندهی به وضعیت دستفروشیهای لوازم تحریر اقدامی انجام دهند که تاکنون هیچ کاری انجام نشده است.
وی با بیان اینکه با توجه به گرانی بیشتر کالاها و عرضه نوشتافزار تقلبی با قیمت پایین توسط دستفروشان مردم به خرید نوشتافزار از این دستفروشان روی میآورند، تاکید میکند: سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز باید به بازار نوشتافزار فروشان ورود و با بازرسی و نظارت از سوءاستفاده سودجویان جلوگیری کند که تاکنون چنین اقدامی صورت نگرفته است.
سلیمی تصریح میکند: برخی نوشتافزار فروشان قانونی و دارای مجوز با فرارسیدن فصل خرید لوازم تحریر از فرصت استفاده و شروع به گرانفروشی میکنند و بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت باید به این امر عنایت ویژهای داشته باشند و نسبت به نظارت و برخورد جدی اقدام کنند.
رئیس اتحادیه نوشتافزار فروشیهای ارومیه تاکید میکند: مردم در خرید لوازم تحریر عجله نکرده و تنها به اندازه نیاز اولیه خرید کنند تا بازار از تب و تاب بیفتد، چراکه میتوانند همان اجناس را از اواسط و اواخر مهر به قیمت ارزان تری خریداری کنند.
از چندین دانش آموز هم در مورد گرانی ملزومات درس و مدرسه پرسیده شد که همگی ضمن اقرار به وضعیت اقتصادی خانواده خود با نا امیدی و اندوه مدعی شدند که همیشه با حسرت از جلوی فروشگاههای التحریر و نوشت افزار رد میشوند چون امسال مانند سالهای گذشته نمیتوانند آنچه که مورد نیاز است به خوبی و به راحتی تهیه کنند.
افزایش قیمت ملزومات تحصیل بر تمام اقشار جامعه به ویژه قشر فقیر و متوسط جامعه تأثیرگذاشته، در سرزمینی که همواره طلب علم افتخار بزرگی به حساب میآید و شعار بخوانید بخوانید سر داده میشود کسی به فکر چاره نیست و معلوم نیست تا کی این افزایش قیمتها و موانع تحصیل آینده سازان جامعه را تهدید میکند و تعلیم و تربیت تا کجا باید تاوان برخی بی تدبیریها را پس دهد.
گزارش از راضیه محمودپور
ارسال نظر